پُل دیود چیست و چگونه در مدار الکترونیکی استفاده می شود؟

پُل دیود چیست و چگونه در مدار الکترونیکی استفاده می شود؟

الکترونیک علمی است در زمینه کنترل حرکت الکترونها در انواع مواد ، جهت کنترل الکترونها در انواع مدارات الکترونیکی نمی توان تنها از یک المان خاص (خازن ، مقاومت و …) استفاده کرد و با توجه به نوع و کاربرد مدار باید از المانهای مختلف استفاده شود. یکی از کنترل هایی که باید بر روی الکترونها انجام شود باید بتوان مسیر حرکت آنها را کنترل کرد (اجازه عبور از آن مسیر ، جلوگیری از حرکت الکترون ها و …) به همین منظور المانی طراحی و ساخته شد از نیمه هادی ها با عنوان دیود ، از این المان در موارد زیادی در مدار الکترونیکی استفاده می شود در ادامه با ما با پُل دیود چیست و چگونه در مدار الکترونیکی استفاده می شود؟ همراه باشید.

 

پُل دیود چیست و چگونه در مدار الکترونیکی استفاده می شود؟

پل دیود قطعه ای الکترونیکی است که از ترکیب 4 عدد دیود ساخته می شود و وظیفه اصلی آن یکسوسازی جریان متناوب الکتریکی می باشد در اصل این المان در پکیج خود چهار دیود جای داده و بجای 8 پایه (هر دیود 2 پایه) 4 پایه جهت اتصال در مدار الکترونیکی دارد و زمان منتاژ و لحیم کاری را در زمان تولید کاهش داده است البته در مدار می توان به جای یک پل دیود از چهار دیود استفاده کرد. گفتیم این المان 4 پایه دارد که در بیشتر موارد از این پایه ها 2 پایه ورودی و معمولا ولتاژ متناوب به آنها متصل می شود و دو پایه خروجی هستند که می توان خروجی مستقیم از آنها گرفت.

نکته :

در مدارات خاص استفاده های دیگری از پل دیود علاوه بر تبدیل ولتاژ AC  به DC می شود.

پل دیودهای چند فاز

پل‌ دیود را می‌توان برای ورودی‌های چندفاز متناوب مانند ورودی سه‌فاز ساخت. برای نمونه در یک یکسوساز نیم‌موج سه‌فاز از سه دیود و در یک یکسوساز تمام‌موج سه‌فاز از شش دیود برای تشکیل پل دیودی استفاده می‌شود.

کاربرد پل دیود

از این المان الکترونیکی در اکثر مدارات الکترونیکی (منابع تغذیه) در ورودی مدار و جهت یکسوسازی ولتاژ و جریان متناوب به ولتاژ و جریان مستقیم استفاده می شود.

نحوه عملکرد پل دیود یکسوساز

در بالا گفتیم هر پل دیود چهار پایه دارد دو پایه از آن ورودی AC که با   نمایش داده می شوند و دو پایه دیگر خروجی می باشند که یکی با علامت + و دیگری با – نمایش داده می شوند هر پایه ورودی این المان یک موج سینوسی کامل (مثل خروجی انواع ترانسفورماتور ، برق پریز شهری و …) را از پایه ورودی خود گرفته و فقط نیم سیکل مثبت آن را به پایه مثبت + خروجی و نیم سیکل منفی آن را نیز به پایه منفی – خروجی متصل می کنند ، و بدلیل اینکه یک ورودی متناوب به دیود پل متصل می شود ، خروجی هر پل دیودی در پایه + از بی نهایت نیم سیکل مثبت تشکیل شده است. 

مدار یکسو ساز تمام موج پل
مدار یکسو ساز تمام موج پل

نکته :

همانطور که در تصویر مشاهده می کنید

پل دیودی عمل یکسوسازی تمام موج را انجام داده است

یعنی در هر نقطه از زمان

دو دیود از چهار دیود عمل بایاس مستقیم

و دو دیود دیگر عملکرد بایاس معکوس دارند.

در هر دو وضعیت برای نیم سیکل های مثبت و منفی

شکل موج ورودی و خروجی مثبت خواهد شد

و در نتیجه جریان مدار همواره در یک سو برقرار می شود.

بنابراین

نیم موج منفی منبع، به نیم موج مثبت در بار تبدیل خواهد شد.

نحوه تست انواع پل دیودی

پل دیودی از چهار دیود متصل به هم ساخته می شود بنابراین نحوه تست پل دیود مشابه نحوه تست دیود است برای این منظور مولتی متر را در حالت تست دیود قرار داده ابتدا پراب قرمز مولتی متر را  روی سر منفی پل دیود قرار داده و پراب مشکی را که به پایه COM مولتی متر متصل شده را تک تک به دو سر متناوب وصل می کنیم ولتاژی که مولتی متر نمایش می دهد باید بین 0.3 تا 0.7 ولت باشد (انواع پل دیود متفاوت است) سپس در همین حالت پراب مشکی را به پایه + متصل کنید و باید مولتی متر عددی 2 برابر دو نمایش قبلی نشان دهد که در این حالت پل دیودی سالم می باشد.

پُل دیود چیست ؟

انواع پل دیود

معمولا دیود پل ها را در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید می کنند البته نوع دوم در مدارات الکترونیکی صنعتی کاربرد دارد و معمولا نوع اول که می توان آنها را در انواع مدارات الکترونیکی مشاهده کرد را با توجه به نحوه قرار گیری و مقدار جریان کشی آنها در مدل های زیر تولید می کنند.

 

 

مطالب پیشنهادی :

moradi
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *