پروژه کنترل سرعت موتور dc با نرم افزار پروتئوس

پروژه کنترل سرعت موتور dc با نرم افزار پروتئوس

از روش های کنترل دور موتور dc می توان به استفاده از یک مقاومت متغیر با وات بالا اشاره کرد که با اتلاف انرژی جریان ورودی به موتور را کاهش می دهد. و سبب تغییر دور موتور می شود. یکی دیگر خاموش و روشن کردن موتور با فرکانس های مختلف است که در این وضعیت با افزایش فرکانس سوئیچ، می توان دور حرکتی موتور را کاهش و با کم کردن فرکانس، دور موتور را افزایش داد. اما یکی از مشکلات این روش داغ کردن ترانزیستور های سوئیچ در فرکانسهای بالا می باشد. برای حل این مشکل از روش کاملتری( pwm ) استفاده می شود. در این روش فرکانس ثابت و تنها نسبت زمان یک و صفر  (روشن و خاموش شدن ترانزیستور سوئیچ) تغییر می کند. و به آن Duty Cycle می گویند. در ادامه با ما با پروژه کنترل سرعت موتور dc با نرم افزار پروتئوس همراه باشید.

پروژه کنترل سرعت موتور dc با نرم افزار پروتئوس

ما در ساخت این مدار الکترونیکی از یک میکروکنترلر محبوب (Atmega8) از خانواده AVR جهت تولید موج pwm استفاده کردیم. و با استفاده از یک نمایشگر ال ای دی ده ردیفه (LED-BARGRAPH) تغییرات دور و قدرت موتور را نمایش میدهیم. در این مدار یک ولوم در مدار قرار دادیم تا بتوان به کمک آن تغییر دور را ایجاد کنیم. البته ما جهت کالیبره کردن و محدود کردن حداکثر دور موتور یک پتانسیومتر سری با ولوم نیز بر روی مدار قرار داده ایم .

تعریف مُدولاسیون پهنای پالس – Duty Cycle

 

عملکرد مدار کنترل سرعت موتور جریان مستقیم

از این مدار می توان برای راه اندازی انواع موتور dc با ولتاژ کار حداکثر 24 ولت، 2 آمپر استفاده کرد. ما در ورودی تغذیه این مدار یک پل دیود 2 آمپر قرار دادیم تا بتوانید هر دو سطح ولتاژ مستقیم و متناوب را به ورودی این مدار متصل کنید. البته با تغییر این پل دیود با نوع آمپر بالاتر می توان خروجی مدار را تا 6 آمپر افزایش دهید. بعد از یکسو سازی جریان با استفاده از یک رگولاتور خطی 7805 ولتاژ مورد نیاز جهت راه اندازی میکرو تامین کرده ایم.

همچنین با اتصال یک ولوم به ورودی یکی از مبدل های آنالوگ به دیجیتال میکرو، فرمان تغییرات دور موتور را کنترل می کنیم. به این نحو که با چرخاندن ولوم یک سطح ولتاژ متغیر را به ورودی ADC متصل و توسط دو حافظه تعریف شده، یکی را برابر با مقدار ADC و دیگری را برابر با 1024 – adc قرار دادیم. و با استفاده از یک حلقه for تغییرات Duty Cycle را در یک بیت خروجی میکرو ایجاد کردیم.

در نهایت با دو پله تقویت ترانزیستوری خروجی را به موتور dc متصل کردیم. کد ساخت این موج بسیار ساده و به شکل زیر نوشته می شود. البته باید در اول برنامه متغیر های a , b , k  را تعریف کرده باشید. OUT نیز یک خروجی است که باید اول برنامه تعریف شود. یا اینکه مستقیم نام بیت خروجی مربوطه را در این قسمت وارد کنید.

به عنوان مثال PORTB.6

a=(1024-adc);
b=adc;

for (k=0;k<=b;++k) {
OUT=1;
};

for (k=0;k<=a;++k) {
OUT=0;
};

برای تهیه فایل های ساخت این مدار الکترونیکی می توانید از لینک زیر استفاده کنید.

ساخت مدار کنترل سرعت موتور dc پُر قدرت
ساخت مدار کنترل سرعت موتور dc پُر قدرت

مطالب پیشنهادی :

moradi
دیدگاه کاربران
1 دیدگاه
  • vorbelutr ioperbir ۷ بهمن ۱۴۰۲ / ۸:۲۰ ب٫ظ

    عالی بود

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *