دیمر لامپ ال ای دی – کم کردن نور لامپ با دیمر

دیمر لامپ ال ای دی

 

از کاربردهای دیمرهای الکترونیکی می توان به کنترل دور موتورها و کنترل میزان دمای المنت و یا کنترل شدت روشنایی لامپ های رشته ای اشاره کرد.  با ورود لامپ های led به بازار و جایگزین شدن آنها با لامپ های رشته ای  بدلیل کاهش بیش از 5 برابری توان مصرفی در قبال همان میزان نوردهی ، یکی از مشکلاتی که با آن روبرو می شویم کنترل شدت روشنایی لامپ های LED و کم مصرف در مصارف خاص (مثل کنترل شدت روشنایی در سالن های مرغ داری و …) بود. در ادامه با معرفی دیمر لامپ ال ای دی با ما همراه باشید.

دیمر لامپ ال ای دی

در لامپ های led  بدلیل عدم وجود گاز در ساختار لامپ بر خلاف لامپ های کم مصرف ، می تواند با جریان کمتر راه اندازی شود. بدلیل طراحی راه اندازی لامپ های led با ولتاژ 220vAc نمی توان آنها را با هر دیمری (دیمرهای Dc) راه اندازی کرد.  و تنها با دیمر های با خروجی Ac  راه اندازی می شوند . بر همین اساس به تشریح عملکرد و انواع دیمرهای الکترونیکی  Ac می پردازیم.

انواع و ساختار داخلی دیمر های الکترونیکی Ac

دیمر های الکترونیکی Ac  بر پایه خروجی و ساختار درونی آنها می توان به 3 قسمت تقسیم کرد.

دیمرهای الکترونیکی Ac با خروجی کاهش ولتاژ

این بخش از دیمرها ، قدیمی  و ساده ترین  نوع دیمرمی باشند. عملکرد اینها به این صورت است که با تغییر مقدار مقاومت مدار (با استفاده از ولوم)  بخشی از موج ورودی در خروجی حذف می شود و در نهایت منجر به کاهش ولتاژ بر روی مصرف کننده می شود.  در لامپ های رشته ای به دلیل ثابت بودن مقاومت رشته داخلی لامپ (تنگستن) با کاهش ولتاژ ، جریان کمتری از آن عبور می کند که سبب کم نور شدن آن می شود.

دیمرهای الکترونیکی Ac با خروجی کاهش جریان

در این نوع از دیمر ها بر خلاف مدل قبل جهت کاهش توان خروجی ، جریان مدار کاهش پیدا می کند . و با استفاده از تغییر پهنای باند (pwm) درصدی از تمامی نقاط موج اصلی را در خروجی بوجود می آورند.

دیمرهای الکترونیکی Ac با خروجی کاهش ولتاژ و جریان

در این مدل که کاملترین نوع دیمر Ac می باشد

از هر دو مدار بالا بهره برده می شود.

نکته مهم :

 می توان با یک مقاومت متغیر با وات بالا میزان نور لامپ های ال ای دی را کم و زیاد کرد . زیرا هنگامی که یک مقاومت با یک مصرف کننده در مدار بطور سری قرار گیرد با تغییرات مقدار مقاومت ، مقدار جریان مدار و در نهایت مقدار ولتاژی که بر روی مصرف کننده می افتد تغییر می کند.

 مقایسه مقاومت متغییر با مدار دیمر الکترونیکی 

با تغییرات در مقدار مقاومت حتی با کاهش نور در لامپ و یا مصرف کننده وات مصرفی مدار تغییر نمی کند زیرا وات کم شده از روی مصرف کننده توسط مقاومت به گرما تبدیل می شود. اما در دیمرهای الکترونیکی با کم شدن روشنایی لامپ وات مدار نیز کاهش پیدا می کند. همچنین اندازه مقاومت های با وات بالا ، بسیار بزرگتر از دیمرهای الکترونیکی می باشد.

نتیجه :

بدلیل راه اندازی لامپ های ال ای دی از مدارات الکترونیکی و روشن شدن با جریان کم و ولتاژ تعریف شده در طراحی هر لامپ (معمولا از 32 ولت الی 120 ولت طراحی می شوند) نمی توان از نوع اول این نوع دیمر ها استفاده کرد. زیرا با تغییر ولوم ، ولتاژ کاهش پیدا می کند ، نه جریان .  و با کم کردن ولتاژ خروجی تا زمانی که ولتاژ خروجی دیمر بیشتر از ولتاژ کار لامپ است . لامپ روشن می ماند (و پر نور).

و

زمانی که ولتاژ خروجی دیمر به

کمتر از  ولتاژ کار دیمر برسد

لامپ خاموش می شود

اما در دو نوع دوم که کنترل جریان وجود دارد

می توان از آنها برای کنترل نور لامپ ال ای دی استفاده کرد.

میتوان از محصول زیر جهت کنترل روشنایی لامپ LED با ولتاژ کار 12 ولت بهره برد.

ساخت مدار کنترل سرعت موتور dc پُر قدرت
ساخت مدار کنترل سرعت موتور dc پُر قدرت

موفق باشید.

مطالب پیشنهادی :

moradi
دیدگاه کاربران
7 دیدگاه
  • مرتضی ۱۱ آذر ۱۴۰۲ / ۷:۵۷ ق٫ظ

    سلام .وقت بخیر .نور ال ای دی هم کم میکنه . من برای مرغداری میخوام ولی گفتن لامپ مخصوص داره ال ای دی یا باید روشن باشه یا خاموش کم نمیکنه .یکی دیمر برا ۱ لامپ خریدم کم میکنم چشمک میزنه

    • moradi ۱۳ آذر ۱۴۰۲ / ۱۲:۴۷ ب٫ظ

      سلام
      بله البته باید لامپ ال ای دی با سطح ولتاژ 12 ولت (مثل ال ای دی های خطی 1 متری) به آن وصل شود.

  • Mostafa ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ / ۷:۵۰ ب٫ظ

    سلام ببخشین با دیمر دیجیتال میتونم لامپ های led220ولت رو تغغیر نور توشون ایجاد کنم؟

  • رضا عزیزی ۱۵ دی ۱۴۰۰ / ۸:۴۴ ب٫ظ

    سلام من یه رینگ لایت با یک رشته led2 متری درست کردم میخواستم بتونم نورش رو هم کم وزیاد بکنم یه دیمر که نور لامپ رشته ای رو کم و زیاد میکنه رو وصل کردم بهش ولی کاری نکرد از چه دیمری باید استفاده کنم؟

    • moradi ۱۶ دی ۱۴۰۰ / ۶:۴۵ ب٫ظ

      سلام دیمر های موجود در بازار معمولا ولتاژ مدار را کم و زیاد می کنن و جواب کار شما را نمیده . شما باید از دیمری استفاده کنید که جریان را کم و زیاد کنه. البته ما محصولی را به تازگی در فروشگاه قرار دادیم که از آن می توان برای کنترل روشنایی استفاده کنید. البته تنها می توانید لامپ های led که ولتاژ کار آنها 12 ولت است را با آن کنترل کرد. برای مشاهده برروی لینک کلیک کنید.

  • امین ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ / ۱۲:۳۹ ب٫ظ

    سلام خسته نباشید
    میخوام مقدار نور 15 تا شاخه یک متری ال ای دی خطی ولتاژ ac رو با دیمر کنترل کنم . ترجیحا دیمر به صورت اتوماتیک نور
    led هارو کم و زیاد بکنه . چه نوع دیمری این کار رو انجام میده ؟
    ایا شما موجود دارید ، یا میتونید اگه سفارش بدیم برامون بسازید؟
    ممنون

    • moradi ۱۶ اسفند ۱۳۹۹ / ۵:۱۷ ب٫ظ

      سلام
      از دیمری باید استفاده کنید که بتواند جریان خروجی را تغییر دهد.
      دیمر های معمولی فقط ولتاژ را تغییر می دهند و برای کنترل لامپ ال ای دی مناسب نیستند.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *