کاربرد و تفاوت بین منبع تغذیه و آدپتور چیست؟

هر مدار الکترونیکی جهت روشن شدن و یا راه اندازی نیازمند وجود جریان الکتریکی است. و بدونه تامین جریان مناسب برای آن مدار ، هرگز مدار مربوطه راه اندازی نخواهد شد. جریان مورد نیاز می تواند به روشهای مختلف ، ولتاژ باتری ، برق شبکه ، شیمیایی ، خورشیدی و یا به هر روش دیگر تامین شود. اما بدلیل در دسترس بودن ولتاژ برق شبکه ، تولید کنندگان لوازم برقی تجهیزات خود را بر پایه برق شبکه که برای ایران 220 ولت متناوب است طراحی می کنند. و برای تنظیم این ولتاژ بالا به ولتاژ مورد نیاز تجهیز خود آن را توسط آداپتور ها کاهش می دهند. این آداپتور ها را یا به صورت جداگانه و یا به صورت ترکیبی بر روی مدار الکترونیکی دستگاه طراحی می کنند. در ادامه مطلب با ما با کاربرد و تفاوت بین منبع تغذیه و آدپتور چیست؟ همراه باشید.

کاربرد و تفاوت بین منبع تغذیه و آدپتور چیست؟

منبع تغذیه یا پاور ساپلای ( Power supply) دستگاهی است که توان الکتریکی را برای بار الکتریکی تامین می‌کند. منبع تغذیه ممکن است یک دستگاه مجزا یا بخشی از یک دستگاه باشد. تمامی دستگاه هایی که ما به صورت روزمره با آن ها سر و کار داریم به نوعی از منبع تغذیه استفاده می کنند. تلویزیون، یخچال، کامپیوتر، لپ تاپ و … دستگاه هایی هستند که دائما با آن ها سر و کار داریم و به نوعی از منبع تغذیه استفاده می کنند. اما تنها دلیل استفاده از منبع تغذیه برای هر دستگاه، تامین ولتاژ و جریان مناسب برای همان دستگاه است. به عبارت دقیق‌تر، وظیفه منبع تغذیه، دریافت انرژی الکتریکی از یک منبع انرژی (برقی، مکانیکی، شیمیایی، خورشیدی) و تبدیل آن به ولتاژ، جریان و فرکانس مناسب برای تغذیۀ بار است. 

ویژگی‌های اصلی یک منبع تغذیه 

  • ولتاژ و جریانی که برای بار تأمین می‌کند.
  • پایداری ولتاژ یا جریان خروجی در بارهای مختلف.
  • مدتی که می‌تواند انرژی را بدون سوخت‌گیری یا شارژ تأمین کند. (مثل باتری و … )

دسته بندی انواع منابع تغذیه

از جمله ویژگی هایی که می توان بر اساس آن منابع تغذیه را دسته بندی کرد. 

  • نوع خروجی
  • نحوه عملکرد
  • خروجی ثابت یا متغیر

 

منابع تغذیه خطی ثابت و متغیر (Linear Power Supplies)

این نوع منبع تغذیه را به این دلیل که در آن سوییچینگ (قطع و وصل جریان) صورت نمی گیرد، خطی می‌گویند، اگرچه در ساختار آن از عناصر مداریِ غیرخطی مانند دیود استفاده شده‌است. اساس عملکرد آن‌ها چنین است که پس از کاستن دامنه ولتاژ متناوب ورودی با یک ترانسفورمر کاهنده، آن را با پُل دیودی یک‌سو می‌کنند .

منابع تغذیه سوییچینگ ثابت و متغیر (Switching Power Supplies)

بنیاد عملکرد این نوع از منبع تغذیه قطع و وصل ترانزیستورها است. در واقع ترانزیستورهای فرکانس بالا با قطع و وصل مداوم (سوئیچ بین حالت قطع و وصل) خروجی منبع را می سازند و به همین دلیل با نام منبع تغذیه سوئیچینگ شناخته می شوند. پاور کامپیوتر نمونه ای از یک منبع تغذیه سوئیچینگ است.

باتری 

باتری ها یکی از کاربردی ترین منابع تغذیه به شمار می آیند. 

باتری هار را در تمامی گوشی های تلفن همراه ، اسباب بازی و …

می توان مشاهده کرد.

سلول های خورشیدی

این منبع یکی از منابع تغذیه پاک به شمار می آید.

و بسیاری منابع تغذیه وجود دارد که از حوصله این مقاله خارج است.

نتیجه گیری :

با توجه به مطالب گفته شده می توان نتیجه گرفت که آداپتور ها جزئی از خانواده منابع تغذیه به شمار می آیند.

 

مطالب پیشنهادی :

moradi
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *