فاکتورهای مهم در انتخاب دیود مناسب در طراحی مدار الکترونیکی

دیود المانی الکترونیکی است که در ساخت آن از مواد نیمه هادی (سیلیکن ، ژرمانیوم و …) استفاده شده است . این المان همانند یک شیر یک طرفه عمل می کند و از یک جهت جریان الکتریکی را به سادگی از خود عبور داده و در جهت مخالف در برابر عبور جریان از خود مقاومت بالایی را نشان می دهد. این قطعه الکترونیکی را با توجه به شرایط مختلف جریان ، ولتاژ ، فرکانس و … مدار الکترونیکی در اندازه و انواع مختلف می سازند. و برای استفاده و انتخاب مناسب باید یکسری فاکتورها رعایت شود. در ادامه مطلب با معرفی فاکتورهای مهم در انتخاب دیود مناسب در طراحی مدار الکترونیکی با ما همراه باشید.

فاکتورهای مهم در انتخاب دیود مناسب در طراحی مدار الکترونیکی

تمامی دیودها دارای ساختار یکسان هستند، اما با توجه به مقدار و ناخالصی نیمه هادی مورد استفاده در آنها ، سبب شده تا توان و محدوده کار آنها با هم متفاوت شود. البته با توجه به همین نوع ناخالصی و مقدار و حجم نیمه هادی مورد استفاده در ساخت مواد اولیه دیود ، قیمت آنها را نیز تغییر خواهد داد. و با توجه به فرکانس کار مدار و توان مصرفی و دیگر موارد مربوط باید از یک دیود مناسب استفاده شود.

[megapros]

به عنوان مثال:

نیازی نیست از یک دیود سریع با وات بالا که قیمت نسبتا بالایی دارد ، به جای یک دیود معمولی که برای یکسوسازی یک منبع خطی ساده نیاز است ، استفاده کرد.

[/megapros]

مشخصات و محدودیت های دیود

هر دیودی دارای سه مشخصه زیر است که باید در زمان استفاده به آنها توجه شود.

  • حداکثر جریان و ولتاژ قابل تحمل دیود
  • حداکثر توان اتلافی  دیود
  • زمان قطع و وصل یا سوییچ دیود 

حداکثر جریان و ولتاژ قابل تحمل دیود

این مشخصه دیود به جنس ، ناخالصی نیمه هادی و مقدار مورد استفاده آن در ساخت دیود وابسته است. و مقدار حداکثر جریان و ولتاژ قابل تحمل هر دیود در دیتاشیت آن دیود توسط کارخانه سازنده ارائه می شود.

حداکثر توان اتلافی  دیود

با بالا رفتن جریان عبوری و فشار الکتریکی از یک المان الکترونیکی ، دمای آن المان بالا رفته و سبب سوختن قطعه الکترونیکی خواهد شد. به همین منظور برای دفع حرارت از روشهای مختلفی استفاده می کنند ، یکی از آنها تولید آن المان در اندازه و حجم بزرگتر است تا بتواند سطح مقطع بزرگتری برای تبادل حرارت و خنک شدن داشته باشد. پس می توان نتیجه گرفت هرچه اندازه المانی بزرگتر از نوع هم خانواده خود داشته باشد ، دارای توان بالاتری است.

المانهای ساخته شده از نیمه هادی ها مثل دیود ها به دما بسیار حساس هستند و عملکرد آنها در دما های مختلف ، متفاوت است . به همین منظور باید در مرحله اول از دیودی با توان مناسب استفاده شود. و در مرحله دوم با استفاده از خنک کننده (هیتسینگ ، فن و …) باید آنها را خنک کرد.

فاکتورهای مهم در انتخاب دیود مناسب در طراحی مدار الکترونیکی

زمان قطع و وصل یا سوییچ دیود

زمان قطع و وصل (سوییچ) در مدارات سوییچینگ مهم است و باید در زمان طراحی در نظر گرفته شود. 

[megapros]

نکته :

نمی توان در زمان تعمیر ،

به جای یک دیود سریع که سوخته است ، از دیود معمولی استفاده کرد.

اما می توان به جای یک دیود سوخته معمولی از یک دیود سریع استفاده کرد.

[/megapros]

فاکتورهای مهم در انتخاب دیود مناسب در طراحی مدار الکترونیکی

مطالب پیشنهادی : 

moradi
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *