نحوه سیم بندی کلید اضطراری در مدار قدرت و مدارهای الکترونیکی

کلید قطع اضطراری یک دکمه قرمز بر روی یک پس زمینه زرد است. رایج‌ ترین نوع این کلیدها، کلیدهای قارچی شکل هستند. در سیستم‌های بزرگ، از قبیل خطوط نقاله، کلید قطع اضطراری به صورتهای مختلفی وجود دارد که با دست یا پا یا بقیه اعضای بدن، قابل فشار دادن هستند. در برخی موارد، دیوارهای ایمنی نوری، کار کلید قطع اضطراری را بر عهده دارند. برای ماشین‌های کوچکتر، کلید اصلی قطع و وصل دستگاه ، خود به عنوان یک کلید قطع اضطراری مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه با نحوه سیم بندی کلید اضطراری با ما همراه باشید.

نحوه سیم بندی کلید اضطراری
دو مدل کلید اضطراری

نحوه سیم بندی کلید اضطراری

کلید اضطراری باید در مسیر قطع برق اصلی تجهیزات قرار گیرد. تمامی آنها دارای حداقل یک تیغه بسته (NC) می باشند. این کلید در مسیر جریان اصلی مدار به صورت سری قرار می گیرد. و در زمانی که کلید تحریک نشده است . مسیر جریان برق ، برقرار می باشد. با تحریک شستی آن ، مسیر جریان قطع می شود. 

کلید اضطراری در مدارهای قدرت در مسیر برق اصلی قسمت مدار فرمان قرار می گیرد.

اما

در مدارهای الکترونیکی بدلیل پایین بودن مقدار جریان کشی در مسیر برق ورودی به دستگاه قرار می گیرد.

کلید اضطراری چگونه عمل می کند؟

کلید قطع اضطراری بعد از فشار دادن، قفل می‌شود و می‌تواند بسته به سطح امنیت، با کشیدن کلید قرمز به بیرون یا در  نوعی دیگر با چرخاندن کلید قرمز، به حالت اولیه خود برگردد. کلید قطع اضطراری باید طوری طراحی شود که اپراتور دستگاه، بلافاصله در مواقع اضطراری، بتواند از آن استفاده کند. برای مواقع نگهداری از دستگاه، کلید اصلی دستگاه باید خاموش باشد و در برابر دوباره روشن شدن، قفل باشد. معمولاً همراه با کلید قطع اضطراری، تجهیزات توقف اضطراری دیگری هم استفاده می‌شود که شرایط مناسب را برای ایجاد قابلیت اطمینان بالاتر، برآورده می‌کنند. به طوری که دستگاه نمی‌تواند به خودی خود بعد از کشیده شدن کلید قرمز به حالت وصل، دوباره شروع به کار کند.

نکته :

کلید قارچی در برق قدرت در قسمت برق ورودی مدار فرامان قرار می گیرد.

اما 

در دستگاه های با توان کمتر ، مستقیم در مدار جریان برق ورودی قرار می گیرد.

مدل و نوع تیغه کلید اضطراری چیست ؟

دو نوع تیغه بر روی کلید ها سوار می شوند (NO (در حالت عادی تیغه باز) و NC (در حالت عادی تیغه بسته))  منظور از حالت عادی ، زمانی است که شستی کلید تحریک نشده باشد. معمولا کلید استارت کلیدی است که در آن از تیغه باز استفاده می شود و مسیر در حالت عادی در آن قطع است و با فشردن شستی تیغه متصل شده و مسیر جریان برقرار می شود. کلید استاپ برعکس کلید استارت است و از تیغه NC در آن استفاده می شود. کلید قارچی همانند کلید استاپ می باشد. اما با این تفاوت که مسیر اصلی برق ورودی به دستگاه را قطع و یا وصل می کند در صورتی که یک کلید استاپ تنها برای یک تجهیز استفاده می شود.

تفاوت کلید قارچی نسبت به کلید استارت و استاپ
تفاوت کلید قارچی نسبت به کلید استارت و استاپ

در تصویر بالا هر 3 مدل کلید مورد استفاده نشان داده شده است.

تیغه مورد استفاده کلید قارچی ، تیغه بسته می باشد. تصویر سمت راست.

در کلید استاپ ، تیغه بسته می باشد. تصویر وسط

در کلید استارت ، تیغه باز است. تصویر سمت چپ .

نکته مهم :

توضیحات بالا جهت مدار فرمان دستی مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که از مدارهای میکروکنترلی و یا plc جهت کنترل استفاده شود. برای کلید استارت و استاپ می توان از هر دو نوع ، بسته و باز استفاده کرد. تنها کافی است که در برنامه نویسی نوع تیغه در نظر گرفته شود.

نکته 1:

کلید قارچی باید 100% در مسیر برق اصلی قرار گیرد .

در مدارهای کنترل plc مشاهده شده است که کلید قارچی به ورودی های plc متصل شده است.

در صورت عملکرد اشتباه در plc  ، احتمال عمل نکردن کلید قارچی وجود دارد.

نکته 2:

علاوه بر تیغه بسته می توان تیغه باز نیز به کلید قارچی اضافه کرد .

تا 

در زمان تحریک ، یک چراغ سیگنال و یا یک آژیر را بتوان بصدا در آورد.

 

 

مطالب پیشنهادی :

moradi
دیدگاه کاربران
2 دیدگاه
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *