امپدانس الکتریکی و نحوه محاسبه آن در مدار الکترونیکی

امپدانس الکتریکی و نحوه محاسبه آن در مدار الکترونیکی

واژه «امپدانس» (Impedance) به مقدار مقاومتی که یک عنصر یا بخشی از مدار و یا تمام مدار در زمان عبور جریان متناوب از خود نشان می‌دهد، گویند. در واقع امپدانس واژه‌ای کلی‌تر از مقاومت است. و در یک مدار به مجموع راکتانس‌ خازنی Xc و راکتانس سلفی XL و مقاومت اهمی عادی R، امپدانس گفته می‌‌شود. واحد سنجش امپدانس نیز همانند مقاومت اُهم است که با نماد Ω نمایش داده می شود. در ادامه با ما با امپدانس الکتریکی و نحوه محاسبه آن در مدار الکترونیکی همراه باشید.

امپدانس الکتریکی و نحوه محاسبه آن در مدار الکترونیکی

امپدانس مدار یا یک عنصر در واقع مقدار مقاومتی است. که مدار یا عنصر در برابر عبور جریان الکتریکی از خود نشان می دهند. امپدانس را با نماد Z نشان می دهند. تمامی موادی که در ساخت المانهای الکترونیکی از آنها استفاده می شود دارای مقاومت مواد می باشند. که آن را با R (مقاومت عادی) نشان می دهند. اما مقاومتی دیگر با نام مقاومت های XC و XL  وجود دارد که خازن و سلف در جریان متناوب از خود نشان می دهند. با این وجود امپدانس در جریان مستقیم برابر با همام مقاومت عادی مدار است. و در جریان متناوب است که با مقاومت عادی مدار متفاوت می باشد.

نحوه محاسبه امپدانس کل مدار الکترونیکی

امپدانس کل در یک مدار الکترونیکی با جریان مستقیم برابر با جمع کل مقاومت های مدار است. البته نباید فراموش کرد علاوه بر المانهای عادی مقاومت موجود در مدار، دیگر المانها نیز دارای مقداری مقاومت هستند. اما در جریان متناوب امپدانس مدار برابر با مجموع کل مقاومت ها (R+XC+XL) است. البته به یاد داشته باشید به دلیل تفاوت فاز در جریان و ولتاژ سلف و خازن در جریان‌های متناوب، نمی‌توان راکتانس‌ها را با یکدیگر جمع کرد. در واقع راکتانس‌های خازنی و سلفی هر کدام در زمان‌های متفاوتی به حداکثر مقدار خود می‌رسند.

برای محاسبه امپدانس مدار از این فرمول Z=R+X استفاده می شود. 

البته  |X=|XLXC

مطالب پیشنهادی :

moradi
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *